Natuurlijk! Ruiterschap in balans

Natuurlijk ruiterschap gaat uit van het paard.
Het paard is een kuddedier en dit is het vertrekpunt van Natuurlijk Ruiterschap in Balans.

Ik vertegenwoordig de stem van het paard. Het paard kan niet praten en ik vind het heel belangrijk dat er nu eindelijk eens naar het paard geluisterd wordt!


Bono en mijzelf tijdens een Freestyle demo

Doel: De samenwerking mens -paard sterk gaan verbeteren. Ik rij paard vanaf mijn 5e jaar en ben mij sindsdien gaan verdiepen in het wezen paard.

Allereerst kijken wij naar je paard. Hoe functioneert zij/hij in de kudde?
Is het een leidinggevende merrie/ruin of staat hij/zij lager in de hiërarchie?
Dit alles maakt het begrijpelijk wat voor een paard je hebt. Hier spelen wij op in.

Je leert:

  • Loswerken
  • Grondwerk
  • Natuurlijke huisvestiging                                                                   
  • Voeding
  • Natuurlijk bekappen
  • Leiderschap
  • Paardentaal
  • Rijden in balans zonder zadel en bitloos
  • Dapperheidtraining
  • Eigen inbreng…

loswerken
Bonnie, Bono en mijzelf tijdens het loswerken…

Het loswerken bootst het spelen door non- verbale houding (paardentaal) na in de kudde.
In een kudde heb je de hooggeplaatste merrie en de hooggeplaatste hengst/ruin.
De hengst is de ‘drijver’ van de groep en de merrie ‘wijst’ de weg.
Je speelt de merrie en de hengst na tijdens het loswerken met je non-verbale houding..
Door je non-verbale houding leer je hier hoe je paard t.o.v. jou staat en vice versa.
Een paard spiegelt je gedrag waarmee je het paard beter leert kennen en het paard jou.
Net als in de kudde wordt de hiërarchie tussen jou en je paard door het loswerken bevestigd.
Het paard leert jou als leider zien en maakt het tot een betrouwbare partner.

wijken voor de druk
Wijken voor de druk

Grondwerk: Door het doen van grondwerk gymnastiseer je het paard en leert het paard ‘wijken voor de druk’.
Dit is de basis van het rijden, door het wijken voor druk kan je paard zijwaarts, achterwaarts en bijv. wending om de voorhand/achterhand leren waardoor je met slechts lichte druk van de benen je paard beter besturen kan.
Onthoud: Een paard voelt een vlieg!!! De druk gaat dan van hard naar zo licht mogelijk… Rijden op sokken is daarom aan te bevelen…

 inloopstal
Inloopstal van Bono en Bonnie met een ruime paddock ervoor…

Natuurlijke huisvestiging: Een paard bestaat evolutionair gezien al veel langer dan de mens. De mens denkt dat het paard gedomesticeerd is maar dit is niet het geval. Persoonlijk vind ik dat wij het paard hebben verzwakt door teveel betutteling!  Een paard hoort niet op stal maar in een ruimte met schuilgelegenheid waar het zich vrij kan bewegen met soortgenoten, liefst alles door elkaar: Merries, ruinen en veulens in één grote vaste kudde.
De kudde is heilig voor het paard! De kudde biedt veiligheid, sociale contacten waarbij gespeeld en bepaald wordt hoe het paard staat in de hiërarchie. Hier ontwikkelt het paard zijn/haar karakter. Alleen in een kudde voelt een paard zich veilig en het dit is essentieel voor een goede samenwerking met de mens!

Voeding: Een paard is gewend aan kleine porties voedsel op te nemen de hele dag door. 
In het wild leeft het paard van uitgebloeid stengelig gras, kruiden naar gerief, struiken en blaadjes, mossen en natuurlijke zouten en mineralen, dit al lopend over uitgestrekte gebieden. Vanaf ongeveer de middeleeuwen ging het mis:  Paarden moesten de hele dag voor de kar of ander werk verrichten waardoor het paard niet meer de benodigde 60% van de dag ruwvoer kon eten. Zij kregen daarom krachtvoer waardoor het paard snel kon eten en een korte energie boost kreeg van het voer. In plaats van een gelijke stroom van ruwvoer eten kreeg het fastfood. I.p.v. cellulose ( energiestof in ruwvoer) kreeg het paard krachtvoer bestaande uit zetmeel en suikers te eten. Gevolgen: Het paard krijgt stofwisselingsproblemen, hoefproblemen en een verzwakt afweersysteem.
Nu spelen de fabrikanten gretig in op de consument die nog steeds denkt dat het paard krachtvoer nodig heeft ipv ruwvoer…. Een paard in het wild heeft geen last van hoefbevangenheid, insulineresistentie, hoefkatrol en de vele aandoeningen die er nu bestaan! Als een paard zijn natuurlijke omgeving terug krijgt en het zo mag leven zal de eigenaar en het paard een stuk rijker zijn! De eigenaar heeft minder onkosten en het paard kan doen wat het moet doen: Paard zijn.

 natuurlijk bekappen

Natuurlijk bekappen: De voeten maken het paard! Beweging, beweging en nog eens beweging staat, samen met onbeperkt droog ruwvoer, gelijk aan een gezond paard!
Door het drinken uit vennetjes, riviertjes ed. worden de hoeven vochtig gehouden en slijten zij op natuurlijke wijze af. Door het vele bewegen blijft het hoefmechanisme werkzaam:  Dit houdt in dat de bloedsomloop in de benen en hoeven gestimuleerd wordt en de hoeven goed doorbloed blijven waardoor afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.  Het hoefmechanisme is als een pomp. De hoeven pompen door beweging het bloed omhoog.
Ook het verende, schokdempend vermogen en grip op de grond wordt door een natuurlijk hoefmechanisme in tact gehouden.
In Nederland is het erg lastig een natuurlijke weide te vinden waar rotsachtige grond, zandgrond en een meertje of riviertje aanwezig is.

Het natuurlijk bekappen bootst de natuurlijke slijtage na.
Door het paard om de 2/3 weken te bekappen blijft het hoefmechanisme optimaal werken. Ook veel stappen op harde ondergronden stimuleer je de aanmaak van gezonde hoeven. Het is de omgekeerde wereld van wat de meeste hoefsmeden je vertellen. De hoef geeft signalen door daar waar de hoeven het meeste slijten om nieuw hoef aan te maken. Ik hoor vaak ‘de hoeven slijten te snel!’ Dus dan maar ijzers eronder anders gaat het paard gevoelig lopen! De hoefsmid blij want hij kan geld verdienen en het paard gaat vaak alleen maar slechtere aanmaak van nieuw hoefmateriaal aanmaken daar er geen signalen meer doorgegeven worden om nieuw hoefmateriaal aan te maken. De straal, de zool en de witte lijn moeten contact met de grond maken wil de hoef gaan groeien. Het paard mag absoluut niet op de hoefwand staan.  Ook zie ik vaak paarden op hoge hakken lopen. Te hoge hielen waardoor de hoef gaat misvormen. Ook de afwikkeling wordt dan ernstig belemmerd.
De meeste paarden landen nu op de toon (voorkant van de hoef) ipv op de hiel en dan pas de toon!!!
Zo krijg je beengebreken en hoefproblemen!

Een paard in het wild heeft lage hielen en loopt op zijn straal. Zo blijft het hoefmechanisme gezond.
Door het aanbrengen van ijzers wordt het hoefmechanisme ernstig belemmerd!!!  IJzers stoppen het spreiden van de hoef, de pompbeweging blijft achterwege waardoor het paard geen goede doorbloeding aan de benen en hoeven heeft. Geen signaal van de straal aan de hoef zodat hoefgroei stagneert> gevolg slecht hoefmechanisme.
Ik heb zelf de cursus Natuurlijk bekappen bij PaardNatuurlijk gedaan en kan deze kennis aan je doorgeven. Scheelt veel geld aan de hoefsmid en de voeten van je paard blijven veerkrachtig, hebben meer grip, een beter hoefmechanisme en toonlanders krijgen weer een normale afwikkeling van de hoef.

Leiderschap krijgen en nemen: Als je goed naar je paard in de kudde gaat kijken zie je hoe dominant hij/zij is.
Of krijg je juist meer inzicht waarom je paard druk en onzeker is door zijn/haar karakter: Onderdanig of laaggeplaatste in de hiërarchie van de kudde.  Door observatie kan je veel leren van je paard. Je positie in de ruimte is hier heel belangrijk. Een paard dat als een olifant over je heen dendert, is geen plezierige ervaring. Door duidelijk leiderschap te nemen moet het paard je op gepaste afstand volgen. In de kudde heeft elk paard zijn/haar persoonlijke ruimte. De groter de persoonlijke ruimte de groter de dominantie van een paard. Zie het als een cirkel om je heen. Zodra je paard dwars door jouw persoonlijke ruimte heen loopt ziet het paard jou niet als leider. Ook is een goede join- up na het loswerken belangrijk om je positie als leider te bevestigen. Het paard moet dan uit eigen beweging naar je toe komen en je volgen. De dominanter je paard de langer het duurt voordat het jou als leider gaat volgen. Heb je eenmaal een goede join-up met je paard gehad wees er dan bewust van dat het zijn leven in jouw handen legt. Net als in de kudde is deze overgave een ‘matter of life or death!’ In het wild, als de kudde bijv. wordt aangevallen door een troep wolven valt of staat overleven van de leider af. Als je paard het hoofd laat zakken en kauwbewegingen gaat maken ( veulens doen dit ter overgave) is dit onderwerping aan jouw leiderschap! Beschaam je positie niet en neem deze zeer serieus! Je paard legt zijn vertrouwen in jouw handen! Voel je zeer vereerd en doe een join-up hoog uit 1x in de maand. Je positie moet, net als in de kudde telkens weer bevestigd worden. Eenmaal het leiderschap aanvaard zul je zien dat je paard alles voor je doet!
Je non-verbale houding is hier essentieel. Ben jezelf druk, bang of onzeker spiegelt het paard dit naar je terug.
Het paard is eerlijk en onbevooroordeeld en leert jou dat je houding anders spreekt dan je gedrag!
Het paard is master in het aflezen van lichaamstaal! Hij kan van verre al zien aan jou hoe je je voelt…want hij is afhankelijk van de kudde en daarom ziet het alles!
Paardentaal leren is hier essentieel. Ik kan je de signalen leren die het paard je geeft.
Door de signalen die het paard je geeft te leren interpreteren op jezelf kan dit een verrijking zijn zowel voor je eigen persoonlijkheid als dat van het paard. Leer hiervan en wees duidelijk en rustig in de omgang met je paard.

poetsen
Bonnie poetst mij en ik haar…

Paardentaal:  Paarden spreken met hun lichaam, non-verbaal. Een paard schreeuwt niet, alleen in geval van nood, om zijn soortgenoten te roepen. Of een zachte begroeting voor de baas of een bevriend paard. Door de non-verbale signalen die een paard geeft te leren herkennen moet je ‘paardentaal’ leren spreken. Dit kan ik je leren en zo kan je inspelen op je eigen non-verbale houding. 70% Van onze communicatie gaat ook (ongemerkt) non-verbaal!  Voor een verbeterde samenwerking tussen mens en paard is ‘paardentaal leren spreken’ onmisbaar!

bono en mijzelf
Bono en mijzelf:                                                                         
Rijden op druk, zit, sokken en halsring…

Rijden in Balans zonder zadel en bitloos: Door het doen van grondwerk m.n. ‘wijken voor de druk’ gaan wij dit vertalen naar het rijden zonder zadel en bitloos. Zodra het paard het wijken voor de druk beheerst en wijkt bij de geringste aanraking is het tijd dat je benen en je zit dit gaan overnemen. Allereerst laten wij de teugels voor wat het is, en gaan wij beginnen met het rijden op de zit en druk van de benen. Je leert je paard besturen zonder teugels.  Als dit goed gaat gaan wij beginnen met het verzameld rijden met het opnemen van de teugels dwz het paard wijkt dan ook voor druk op het hoofd en zo wordt het bitloos rijden gemakkelijk, daar het wijkt voor druk op het neusbeen. Mijn motivatie om bitloos te rijden is dat een bit het paard belemmert bij de ademhaling. Door het kauwreflex gaat automatisch de luchtpijp dicht en vragen wij van het paard zware oefeningen te doen terwijl de ademhaling wordt bemoeilijkt!? Ook drukt het bit op één van de gevoeligste pijnpunten van het lichaam! Paarden wisselen hun melkgebit voor hun definitieve gebit tussen de 2 en 5 jaar en moeten in deze periode, waarin ze van zichzelf al een pijnlijke mond hebben, vaak al met een bit lopen??? Ik verwijs naar een filmpje van paardnatuurlijk:   “De effecten van het bit deel 1” U-tube. Kijk dit filmpje aub!
Ook heb ik gemerkt dat mijn eigen paard van mijn boomloos zadel ( Barefoot) weg loopt als hij het ziet! De singel ( westernsingel) vindt hij het ergst, begrijpelijk als je bedenkt dat waar onze oksels zitten, daar een singel om de buik heen doen. Ten eerste is dit een zeer gevoelig plekje en ten tweede gaan wij ook nog aansingelen waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt! Ik begrijp mijn paard goed en laat het zadel zoveel mogelijk achterwege.
Ook voel ik mijn paard veel beter zonder zadel en hij mij….
Een alternatief voor de singel zou een elastieken singel zijn als je niet zonder zadel kunt…..

Het uiteindelijk doel van bitloos en zonder zadel rijden dat je het paard alleen op een halsring kunt rijden,
rijden met niks

waarbij het hoogste doel is ‘rijden met…………..niks!’

Dapperheidtraining: Als je een buitenrit maakt en je paard ziet overal ‘spoken’ springt bij het minst of geringste weg dan adviseer ik je dapperheidtraining te gaan doen. Ik zet een schrikparcours uit met plastic zeil, reuzenbal, hoepels die geluid maken, paraplu’s en wij gaan je paard trainen dapper te worden en het moet jou volgen langs alle enge dingen.
Ook het trailerladen kan hier onderdeel van zijn…
Dit alles relateert aan goed leiderschap, het loswerken en het grondwerk.

Eigen inbreng: doelen ter eigen inbreng……

© 2009 Natuurlijk kinderen in balans